Eetbuien en “goestingskes” tijdens je zwangerschap: wat is de oorzaak?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022

Tijdens je zwangerschap verandert je hele eetpatroon. En als de misselijkheid voorbij is, krijg je soms onweerstaanbare verlangens naar bepaald voedsel, zelfs in verrassende combinaties. Je kunt er 's nachts zelfs over dromen. Gebakjes, augurken, kaas, aardbeien, ijs, ... Of nog meer bizar voedsel.

Misschien ben je verbaasd over je eetbuien en vraag je je af wat de oorzaak is. Moet je eraan toegeven? Hoe zit het met walging voor bepaalde voeding? We vertellen je er alles over.

Zwangerschapsverlangens en eetbuien: wat veroorzaakt ze?

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor je eetbuien tijdens je zwangerschap. De geneeskunde heeft nog niet kunnen vaststellen wat precies de oorzaak is van dit verschijnsel.

Als je zwanger wordt, onderga je een groot aantal hormonale veranderingen. Dat is een omwenteling voor je lichaam, en je voedingspatroon kan volledig veranderen. Vooral je reuk- en smaakzin worden gevoeliger. Het kan zijn dat je bepaalde geuren of smaken afstotelijk vindt (kookgeuren, chemicaliën, parfums, koffie, enz.) en dat je tegelijk een onweerstaanbare drang voelt om bepaalde gerechten of voedsel te proberen. Je kan ook een enorm hongergevoel hebben, vooral aan het einde van de zwangerschap.

Image removed.

Photo by Brooke Lark on Unsplash

Bovendien heeft een zwangere vrouw een andere inname van voedingsstoffen nodig om haar baby te voorzien van alles wat hij nodig heeft. Zwangerschapshonger kan dus ook een "verzoek" van je lichaam zijn om bepaalde voedingsstoffen te leveren: calcium, vitaminen, ijzer, enz. Je lichaam wil dus voedingstekorten aanvullen.

Wat walging betreft, dat kan een aanwijzing zijn voor het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of stoffen die schadelijk zijn voor je kind (denk aan een afkeer van alcohol, koffie en de geur van parfums of huishoudelijke producten).

Het verlangen van zwangere vrouwen naar voedsel kan ook zijn oorsprong vinden in culturele en psychologische factoren.

Wanneer komen “goestingskes” voor?

Tijdens het eerste trimester van de zwangerschap komen goestingskes en walging vaak voor. Maar ook in het tweede en derde trimester kunnen deze verlangens optreden!

Moet je toegeven aan je zwangerschap hunkeren?

Het eerste wat je moet doen, is leren luisteren naar je lichaam. Als het om gezonde voeding vraagt, is dat waarschijnlijk omdat dat het beste is voor jou en je baby.

Het is altijd belangrijk, vooral tijdens de zwangerschap, om ervoor te zorgen dat je lichaam alle voedingsstoffen krijgt die het nodig heeft. Een evenwichtige en gevarieerde voeding is dus van essentieel belang om tekorten te voorkomen en een goede algemene gezondheid te behouden. Dat is de beste manier om een gezonde baby hebben en van je zwangerschap te genieten.

Wees echter voorzichtig met suikerhoudende voeding, want te veel suiker kan zwangerschapsdiabetes veroorzaken. En hoe meer suiker je eet, hoe meer je naar suiker zal verlangen - het is verslavend.

Denk ook aan de voedingsmiddelen die je beter kan vermijden tijdens de zwangerschap, om het risico op bepaalde ziekten te verminderen, of gewoon omdat ze schadelijk zijn voor de foetus: alcohol, rauw vlees, ongepasteuriseerde kazen, enz.

Zwangerschap gaat zo snel voorbij! Geniet van dit unieke moment om jezelf te trakteren en om je te laten verwennen.