Baby beweegt 540 x 407
favorieten
Zwangerschap maand per maand

Wanneer begint mijn baby te bewegen?


Geschreven op 12/08/2022 door La Rédaction,
Gewijzigd op 12/08/2022 Artikel geschreven in samenwerking met: Infino

De eerste bewegingen van je baby in je buik voelen is een magisch moment. Na een tijd zal het een vertrouwd gevoel worden en zal je een goed beeld hebben van wat je kleintje nu precies aan het doen is. Het is ook belangrijk dat je je baby blijft voelen, want zo kan je nagaan of alles in orde is met hem of haar. We geven je hier een overzicht van de evolutie van je baby’s bewegingen in je buik.

Profiteer van voordelen tot 600€, praktische en onmisbare tips
talrijke stalen, gratis dozen

Eerste bewegingen

Veel mama’s voelen hun baby voor de eerste keer tussen de 16de en 20ste week van de zwangerschap. Maak je geen zorgen als je pas iets voelt na de 20ste week, zeker als het je eerste zwangerschap is. De eerste bewegingen zijn namelijk heel subtiel, dus het kan een tijdje duren voor je ze herkent. Sommige mama’s omschrijven het als kleine belletjes of vlinders in je buik. Als je je baby voor de eerste keer gevoeld hebt, zal je de bewegingen gemakkelijker herkennen in de toekomst en de bewegingen steeds vaker voelen. Als je al eerder zwanger bent geweest, herken je het gevoel en zal je de bewegingen van je baby waarschijnlijk sneller opmerken.

Steeds krachtiger

Vanaf 28 tot 32 weken zullen de bewegingen van je kleine spruit steeds krachtiger worden. Je zal nu de klassieke schoppen voelen, maar je baby zal ook ronddraaien en woelen. Andere mensen kunnen je baby nu ook voelen als ze een hand op je buik leggen. Je kan zelfs je buik zien bewegen als je baby erg actief is.

Vanaf 28 weken zou je de baby elke dag even moeten voelen. Hou elke dag een ‘contactmoment’ met je baby: ga rustig liggen en leg je hand op je buik. Je baby zal jouw aanraking voelen, en jij zal hem voelen reageren. Je kan tijdens deze contactmomenten ook communiceren met je kleintje door tegen hem of haar te praten of te zingen. Ook je partner kan aanwezig zijn en tegen je baby praten. Zo groeit er al voor de geboorte een band tussen jou, je kindje en je partner.

In de laatste weken van je zwangerschap zullen de bewegingen minder krachtig worden en ook anders aanvoelen. Je baby is nu bijna volgroeid en heeft minder ruimte. Bewegen gaat dus niet meer zo vlot.

Ik voel even niets

Ben je in het begin van je zwangerschap en heb je nog steeds niets gevoeld? Geen paniek, veel nieuwe mama’s voelen niets tot de 20ste week of zelfs later. Je zal meer kans hebben om hem of haar te voelen als je rust, bijvoorbeeld als je in de zetel of in bed ligt. Veel baby’s zijn het actiefst vlak nadat je opstaat of voordat je gaat slapen. Een goed excuus dus om ’s ochtends nog even te blijven liggen!

Ook als je na de 20ste week niet altijd iets voelt, is er nog geen reden tot paniek. Als je placenta zich aan de voorkant van je baarmoeder bevindt, kan je de baby minder goed voelen tot 28 weken. Na 28 weken zijn de bewegingen van je baby zo krachtig dat je ze goed zal voelen, onafhankelijk van de ligging van je placenta. Sommige baby’s zijn nu ook eenmaal actiever dan andere. Zolang je je baby vanaf 28 weken regelmatig voelt bewegen, is alles goed.

Heb je langer dan een dag al niets meer gevoeld, ook al heb je er goed op gelet? Bel dan zeker eens met je gynaecoloog. Hij of zij kan controleren of alles in orde is.

Voel je je baby regelmatig schoppen? Dan is het ook tijd om aan je startbedrag te denken. Vanaf de zesde maand van je zwangerschap kan je dit gemakkelijk aanvragen via een online formulier. Na aanvraag van het startbedrag regelt Infino alle administratie omtrent je kinderbijslag, zodat jij ten volle kan genieten van je pasgeboren wonder en je partner.