favorieten
Mijn leven na de zwangerschap

Eenzaamheid van moeders na de geboorte


Geschreven op 03/11/2023 door Eloïse Dohmen, Schrijfster en sofroloog
Gewijzigd op 10/05/2024

Na de komst van een baby komt er soms eenzaamheid op ons af zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Geboorte is vaak een geweldig moment van euforie, familie en naaste vrienden komen aan in de kraamkliniek, iedereen wil deze prachtige nieuwe baby zien. We worden gefeliciteerd, verwend. Het verplegend personeel helpt ons om voor onszelf en ons kleintje te zorgen. De terugkeer naar huis is vrij soepel, de tekenen worden zachtjes opgepikt. Alles is nieuw, alles moet rond dit kleine wezen worden bedacht. Papa heeft vaderschapsverlof genomen, wat een vreugde om samen te zijn... En dan gaan de veertien dagen voorbij en moet hij weer aan het werk... Hier zijn we alleen tegenover deze nieuwe baby.

Eenzaamheid, het eerste symptoom van de babyblues?

Dit is vaak het moment waarop dingen een andere wending beginnen te nemen. De baby slaapt niet goed, u accumuleert vermoeidheid, u kan het dagelijks leven niet aan, zelfs douchen of gewoon aan tafel eten kan onoverkomelijk lijken. Geleidelijk aan worden situaties die aanvankelijk onschadelijk waren, problematisch en houden ze u nog meer in eenzaamheid gevangen. Deze tijdelijke depressie mag niet lichtvaardig worden opgevat. Ze kan worden verlicht met wat hulp.

Het eerste is om u bewust te worden van deze toestand en het feit dat de babyblues niet zeldzaam zijn. U bent geen geïsoleerd geval, u hoeft zich niet te schamen of het te verbergen. Praat zo snel mogelijk met uw arts, die u psychologische zorg zal bieden. Het is door erover te praten met mensen om u heen en met specialisten dat u de isolatie van de babyblues kunt overwinnen.

Moeders, meer geïsoleerd in grote steden

Wonen in een grote stad heeft veel voordelen, maar is helaas ook een bron van grote eenzaamheid. Wat een paradox, zou u kunnen zeggen, als men honderden geburen en winkels om elke hoek heeft. En toch, geïsoleerd in hun gebouwen, lijden veel moeders die door hun nieuwe baby volledig zijn ingenomen, aan stedelijke eenzaamheid. We zouden bijna spijt krijgen van de ouderwetse dorpen waar een buurvrouw een beetje te spraakzaam op de deur komt kloppen om te zien of alles goed gaat en haar hulp aanbieden.

Hoe kunnen we dit gevoel van eenzaamheid vermijden?

Aarzel niet om naar buiten te gaan! U kunt bijvoorbeeld naar de babybijeenkomsten gaan die door de Liga van Families worden georganiseerd, of de lijst met ontmoetingsplaatsen raadplegen die door de Office voor Geboorte en Kindertijd wordt aangeboden. U zal er vaak andere moeders ontmoeten die dezelfde zorgen hebben als u. Professionals en vrijwilligers zijn er ook om al uw vragen te beantwoorden. Er zijn speelruimtes voor kinderen, dat bevordert de gesprekken tussen moeders.

Bij u in de buurt heeft u misschien ook een Françoise Dolto Groene Huis. Dit zijn fantastische ontmoetingsruimtes voor baby 's en ouders. U zal ongetwijfeld in staat zijn om goede relaties op te bouwen met de ouders, terwijl u ook met kinderprofessionals praat. Mooie afspraken in perspectief. Nodig vrienden uit voor koffie thuis, begin opnieuw te socialiseren... Door uw dagen door te brengen met het verschonen van luiers, vergeten we de voordelen van een gezellig onderonsje tussen vriendinnen!

De terugkeer van de partner naar het werk, een moeilijke stap

In België kunnen vaders sinds 1 januari 2023 profiteren van 20 vrije dagen. De co-ouder krijgt tien vrije dagen. De informatie is te vinden op de website van de Office voor Geboorte en Kindertijd.

Wat gebeurt er aan het einde van deze paar dagen?

Alleen met uw baby neemt u alle beslissingen voor hem, u zorgt voor zijn maaltijden, zijn medische afspraken, u kent elk klein aspect van zijn gewoonten. U wordt geleidelijk de referent ouder. Zonder erover na te denken, sluit u uzelf langzaam op in een bubbel van eenzaamheid. Zo zacht en comfortabel als het in het begin is, kan het heel snel verstikkend worden. Uw echtgenoot komt pas na zijn werkdag terug en u brengt vele uren alleen door met uw baby. En hoe schattig hij ook is, hij is (nog) niet erg spraakzaam!

U bent een familie geworden, praat erover!

Het onderhouden van een sterke relatie kan een te diepe eenzaamheid verlichten. Aarzel niet om de gewoonten van uw kind te delen. Het is essentieel om verbonden te blijven met een sociaal leven. Dit kan door middel van dialoog. Door uw dagelijkse leven te vertellen, betrekt u uw partner bij het leven van de baby. Een andere tip is om momenten te organiseren voor alleen u en uw partner. Het lijkt in het begin misschien ingewikkeld, maar met een beetje organisatie lukt het u om enkele uren vrij te maken die u alleen met uw geliefde kan doorbrengen. Een restaurant, een film, een wandeling of een tentoonstelling. Elke gelegenheid is goed om uw neus uit uw huis te steken en een te zware eenzaamheid te doorbreken. De eenzaamheid die plotseling begon toen u terugkwam uit het kraamkliniek is niet onvermijdelijk. Haal diep adem en breek alledaagse gewoonten. In de loop van ontmoetingen en uitstapjes zal u merken dat u in staat zult zijn om exclusieve één-op-één momenten met de baby beter te beheren.